Navigation
  • Home
  • Voorstelling
  • Diensten
  • Harnas Info
  • Contact
  • Agenda

Lichaamstaal is alles

0 Reacties
2160 keer bekeken

De gesproken taal is niet de taal van de hond. Ook al kunnen ze soms luidruchtig zijn, vocaliseren is maar een heel klein percentage van hun uitgebreide communicatie.

Voor honden zijn onze woorden vooral geluid, waarbij de intonatie van de mens veelal belangrijker is dan het woord op zich. Natuurlijk kunnen ze na verloop van tijd een aantal woorden tot zelfs zinnen herkennen en begrijpen, maar de aller-belangrijkste manier van communiceren blijft de lichaamstaal.

Onze honden communiceren continue met ons, lichaamstaal is immers iets wat je niet kan stoppen. Zelfs als ze slapen zegt de plaats en de positie in relatie tot hun omgeving al iets over hun karakter of gemoedstoestand.

Lichaamstaal is bijzonder subtiel en vergt voor ons mensen aardig wat training om de kleine signalen te herkennen en te begrijpen. Voor honden is dit echter helemaal natuurlijk en als wij terug “praten” met lichaamstaal begrijpen ze het direct! En dit is voor ons een bijzonder belangrijk voordeel. Het betekent dat wij veel meer kunnen communiceren met onze honden dan enkel de aangeleerde woordjes te gebruiken. Met de juiste lichaamstaal (en dit is een kwestie van onszelf daarin te trainen) kunnen we communiceren zonder woorden: volg mij die richting uit, alles is OK, jij mag hier blijven, kom maar, hey laat dat maar, ik kan je helpen, nee je moet niet achter die fietser aan, ik neem hier wel de verantwoordelijkheid, dank je je mag nu stoppen met blaffen, niet uitvallen naar die hond …!

Omdat lichaamstaal zo belangrijk is komt dit terug in elke les bij FreeDogz. Het kan ook gewoon niet anders, elkaar begrijpen is nodig om in harmonie samen te leven.